Raspotify Justboom EQ no effect

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
veloplex
Posts: 4
Joined: Mon Mar 25, 2019 1:03 pm

Raspotify Justboom EQ no effect

Post by veloplex »

Hi,
I installed Raspotify on my Allo USBridge .It plays Music but with no effect on the Justboom EQ. It seems Raspotify outworks the Justboom Equlizer. Other sources (foobar-GMRender) playing through the EQ and taking effect. Any suggestion?
Regards Christoph
Edit Ups the attechments disappeared?!
Dietpi.JPG
The attachment EQ.JPG is no longer available
The attachment Asloa output.JPG is no longer available
The attachment ASLA output.JPG is no longer available
The attachment Dietpi.JPG is no longer available
veloplex
Posts: 4
Joined: Mon Mar 25, 2019 1:03 pm

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by veloplex »

Asla Mixer
Attachments
Asla Mixer.JPG
veloplex
Posts: 4
Joined: Mon Mar 25, 2019 1:03 pm

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by veloplex »

Raspotify
Attachments
raspotify.JPG
veloplex
Posts: 4
Joined: Mon Mar 25, 2019 1:03 pm

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by veloplex »

ASLA Output

First: Foobar-GMRender EQ Justbom works
Second: Spotify-Raspotify EQ Justboom not working
Attachments
ASLA output.JPG
User avatar
MichaIng
Site Admin
Posts: 2417
Joined: Sat Nov 18, 2017 6:21 pm

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by MichaIng »

Indeed the issue is that Raspotify skips ALSA and connects to a chosen sound device directly. This means it also skips the equalizer. There is an open issue about that with a solution that seems to work: https://github.com/dtcooper/raspotify/issues/23

I hope you can verify that it is working. If so I think we should implement it into our Raspotify installer to avoid confusion.
gtj
Posts: 14
Joined: Sat May 02, 2020 4:37 pm

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by gtj »

Guys, could anyone please point me to instructions about installing Raspotify?

Many thanks
User avatar
Joulinar
Posts: 2528
Joined: Sat Nov 16, 2019 12:49 am

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by Joulinar »

What about following the official install guide from Raspotify?

https://github.com/dtcooper/raspotify
Pls let us know if a solution is working. This could help others if they hit by similar situation. Your DietPi Team
gtj
Posts: 14
Joined: Sat May 02, 2020 4:37 pm

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by gtj »

Joulinar wrote: Sat May 02, 2020 6:25 pm What about following the official install guide from Raspotify?

https://github.com/dtcooper/raspotify
I did first hand but my board is an armv8 NanoPi NeoPlus2 and the automatic installer fails.
Further to this the manual installation won't work either.
User avatar
Joulinar
Posts: 2528
Joined: Sat Nov 16, 2019 12:49 am

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by Joulinar »

Hi,

according Raspotify install guide, you would need to run Raspbian. But best to my knowledge, the Debian base image for NanoPi NeoPlus2 is based an Armbian and not Raspbian. Anyway what exactly is your issue if you use the manual instillation method?
Pls let us know if a solution is working. This could help others if they hit by similar situation. Your DietPi Team
gtj
Posts: 14
Joined: Sat May 02, 2020 4:37 pm

Re: Raspotify Justboom EQ no effect

Post by gtj »

Joulinar wrote: Sun May 03, 2020 1:53 pm Hi,

according Raspotify install guide, you would need to run Raspbian. But best to my knowledge, the Debian base image for NanoPi NeoPlus2 is based an Armbian and not Raspbian. Anyway what exactly is your issue if you use the manual instillation method?
Thank you much for getting back so promptly.

Based on your above reply, I abandoned Armbian and went with friendly core Xenial image.
I tried the manual installation. At first there were some missing dependencies which I installed and seemed like raspotify was installed.

However, checking its status with

Code: Select all

service raspotify status
I get the errors below:

Code: Select all

  Loaded: loaded (/lib/systemd/system/raspotify.service; enabled; vendor preset: enabled)
   Active: activating (auto-restart) (Result: signal) since Sun 2020-05-03 13:40:30 BST; 92ms ago
  Process: 2323 ExecStart=/usr/bin/librespot --name ${DEVICE_NAME} $BACKEND_ARGS --bitrate ${BITRATE} $CACHE_ARGS $VOLUME_ARGS $OPTIONS (code=killed, signal=ILL)
  Process: 2320 ExecStartPre=/bin/chown raspotify:raspotify /var/cache/raspotify (code=exited, status=0/SUCCESS)
  Process: 2317 ExecStartPre=/bin/mkdir -m 0755 -p /var/cache/raspotify (code=exited, status=0/SUCCESS)
 Main PID: 2323 (code=killed, signal=ILL)

May 03 13:40:30 NanoPi-NEO-Plus2 systemd[1]: raspotify.service: Unit entered failed state.
May 03 13:40:30 NanoPi-NEO-Plus2 systemd[1]: raspotify.service: Failed with result 'signal'.
~
~
I know we're going beyond DietPi's territory but any help will be great! :)
Post Reply