ODROID XU4 sound issues Topic is solved

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
vladdrac

ODROID XU4 sound issues

Post by vladdrac »

Hi,

I do not have sound with hdmi cable, anyone with this issue ?

PS: using latest dietpi version.

thanks in advance
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: ODROID XU4 sound issues

Post by Fourdee »

vladdrac wrote:Hi,

I do not have sound with hdmi cable, anyone with this issue ?

PS: using latest dietpi version.

thanks in advance
Hi,

Thanks for the report.

Lets get some more info, please can you paste results of the following commands:

Code: Select all

aplay -l
aplay -L
dpkg -l | grep alsa | awk '{print $2}'
dpkg -l | grep pulse | awk '{print $2}'
cat /etc/asound.conf
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
vladdrac

Re: ODROID XU4 sound issues

Post by vladdrac »

Fourdee wrote:
vladdrac wrote:Hi,

I do not have sound with hdmi cable, anyone with this issue ?

PS: using latest dietpi version.

thanks in advance
Hi,

Thanks for the report.

Lets get some more info, please can you paste results of the following commands:

Code: Select all

aplay -l
aplay -L
dpkg -l | grep alsa | awk '{print $2}'
dpkg -l | grep pulse | awk '{print $2}'
cat /etc/asound.conf
Hello here goes.

root@DietPi:~# aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: odroidaudio [odroid-audio], device 0: i2s0-sec dummy-aif1-0 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: odroidaudio [odroid-audio], device 1: i2s0-pri dummy-aif2-1 []
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0


root@DietPi:~# aplay -L
default
Playback/recording through the PulseAudio sound server
null
Discard all samples (playback) or generate zero samples (capture)
pulse
PulseAudio Sound Server
sysdefault:CARD=odroidaudio
odroid-audio,
Default Audio Device
dmix:CARD=odroidaudio,DEV=0
odroid-audio,
Direct sample mixing device
dmix:CARD=odroidaudio,DEV=1
odroid-audio,
Direct sample mixing device
dsnoop:CARD=odroidaudio,DEV=0
odroid-audio,
Direct sample snooping device
dsnoop:CARD=odroidaudio,DEV=1
odroid-audio,
Direct sample snooping device
hw:CARD=odroidaudio,DEV=0
odroid-audio,
Direct hardware device without any conversions
hw:CARD=odroidaudio,DEV=1
odroid-audio,
Direct hardware device without any conversions
plughw:CARD=odroidaudio,DEV=0
odroid-audio,
Hardware device with all software conversions
plughw:CARD=odroidaudio,DEV=1
odroid-audio,
Hardware device with all software conversions


root@DietPi:~# dpkg -l | grep alsa | awk '{print $2}'
alsa-base
alsa-utils

root@DietPi:~# dpkg -l | grep pulse | awk '{print $2}'
libpulse-mainloop-glib0:armhf
libpulse0:armhf
libpulsedsp:armhf
pulseaudio
pulseaudio-utils

root@DietPi:~# cat /etc/asound.conf
cat: /etc/asound.conf: No such file or directory


thanks
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: ODROID XU4 sound issues

Post by Fourdee »

vladdrac wrote: Hello here goes.
Thanks Vladdrac,

Please copy and paste this code into a terminal, then reboot your system:

Code: Select all

cat << _EOF_ > /etc/asound.conf
pcm.!default {
type plug
slave {
		pcm "hw:0,0"
		format S16_LE
		rate 44100
	}
}

ctl.!default {
        type hw
        card 0
}
_EOF_

Let me know if this resolves the issue.

Also, which program are you running, Kodi?
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
vladdrac

Re: ODROID XU4 sound issues

Post by vladdrac »

Fourdee wrote:
vladdrac wrote: Hello here goes.
Thanks Vladdrac,

Please copy and paste this code into a terminal, then reboot your system:

Code: Select all

cat << _EOF_ > /etc/asound.conf
pcm.!default {
type plug
slave {
		pcm "hw:0,0"
		format S16_LE
		rate 44100
	}
}

ctl.!default {
        type hw
        card 0
}
_EOF_

Let me know if this resolves the issue.

Also, which program are you running, Kodi?
Hi Fourdee, thanks for the reply,

Yes I'm running Kodi, but with those changes there is no sound yet.


Regards
vladdrac

Re: ODROID XU4 sound issues

Post by vladdrac »

Hi Again,

solved by changing the boot.ini configuration file

was setenv vout_mode "dvi"

changed to setenv vout_mode "hdmi"

Another thing, when choosing 1280x720p (I only have a HD(720p) TV not Full HD(1080)) the tv cannot sync the image, I have changed the setting in the boot.ini but with no luck, when chooding 1080p, the image itself doesnt fit on the tv.

thanks
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: ODROID XU4 sound issues

Post by Fourdee »

vladdrac wrote: changed to setenv vout_mode "hdmi"
Hi Vlad,

Strange, hdmi is the default setting for XU4 boot.ini in DietPi. I'll take a look through the code to see if its being changed.

vladdrac wrote: Another thing, when choosing 1280x720p (I only have a HD(720p) TV not Full HD(1080)) the tv cannot sync the image, I have changed the setting in the boot.ini but with no luck, when chooding 1080p, the image itself doesnt fit on the tv.

thanks
Sounds like overscan.

Try replacing the option "setenv videoconfig" with one of these in /DietPi/boot.ini:

Code: Select all

# 1280x720 (720P) with monitor provided EDID information. (720p-edid)
setenv videoconfig "video=HDMI-A-1:1280x720@60"

Code: Select all

# 1920x1080 (1080P) with monitor provided EDID information. (1080p-edid)
setenv videoconfig "video=HDMI-A-1:1920x1080@60"
Failing that, on your monitor, usually under "zoom" options, try setting to "16:9" or "Native" or "Centre".
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
Post Reply