onboard wifi not working on dietpi first boot (pi 3)

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
dietpifan
Posts: 8
Joined: Sun Feb 26, 2017 2:44 pm

onboard wifi not working on dietpi first boot (pi 3)

Post by dietpifan »

Hi,

I cannot seem to get a pi 3 to connect to my access point on first boot on DietPi. I add my details in dietpi.txt on the image before dd, adding SSID and password, and setting AUTO_SETUP_NET_WIFI_ENABLED=1

During the boot process I can see that the ifup command fails to bring up wlan0. Naturally the NTPD update and the internet connection tests fail after that.

I'm on DietPi 6.2 if it matters but I don't think this issue is version specific. I remember having this problem a while back but ended up just using ethernet instead. I need the onboard wifi to work this time though.

Is there anyone that knows a way to fix this issue or can confirm DietPi does not support onboard wifi upon first boot?
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: onboard wifi not working on dietpi first boot (pi 3)

Post by Fourdee »

Hi,

Does the WiFi function once dietpi-config is launched and WiFi details re-entered? If not, may be that your router is setup for WEP. We only support WPA currently.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
dietpifan
Posts: 8
Joined: Sun Feb 26, 2017 2:44 pm

Re: onboard wifi not working on dietpi first boot (pi 3)

Post by dietpifan »

My router was set to WPA2 so I changed it to WPA but still no dice. During the boot process I can see it says:

wpa_supplicant daemon failed to start
/run-parts/if-pre-up.d/wpasupplicant fails with error code 1

Can't test from dietpi-config as I have no external keyboard, was planning on SSH'ing in from my laptop but the connection issues prevent that..



EDIT: It successfully connects on the 2nd boot. But there's something that causes it to fail on first boot (perhaps it needs some delay before trying to bring up the device?) Anyone else had this issue?

EDIT2: I totally missed the CONFIG_BOOT_WAIT_FOR_NETWORK= setting in dietpi.txt, it is likely that it will fix this issue.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: onboard wifi not working on dietpi first boot (pi 3)

Post by Fourdee »

dietpifan wrote: WPA2 so I changed it to WPA
WPA and WPA2 are both supported. Apologies I didn't make that clear :)
EDIT2: I totally missed the CONFIG_BOOT_WAIT_FOR_NETWORK= setting in dietpi.txt, it is likely that it will fix this issue.
Should resolve, let us know how it goes.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
Post Reply