DS18B20 on pine A64

Have some feedback, questions, suggestions, or just fancy a chat? Pop it in here.
Post Reply
ykcotop
Posts: 4
Joined: Sat Mar 21, 2020 11:09 am

DS18B20 on pine A64

Post by ykcotop »

Hello,
I reinstall debian on pine64 to DietPi. In old ubuntu arm distro I had connected DS18B20 to GPIO 18/PC8 (http://joey.hazlett.us/pine64/pine64_pins.html) and all working (https://forum.pine64.org/showthread.php?tid=1004&page=4) but now Im not able read data from dallas.
Do you have any help for me?
Thank you

Michal
mortiphus
Posts: 3
Joined: Sun Mar 22, 2020 9:00 pm

Re: DS18B20 on pine A64

Post by mortiphus »

That's not much info on your problem... Did you edit the config file? If I remember correctly it's /DietPi/config.txt add dtoverlay=w1-gpio to the end of the file. Save and reboot. Then check /sys/bus/w1/devices
ykcotop
Posts: 4
Joined: Sat Mar 21, 2020 11:09 am

Re: DS18B20 on pine A64

Post by ykcotop »

Hello,
yes, /DietPi/config.txt contains exactly dtoverlay=w1-gpio
but /sys/bus/ not contains w1/devices until I put command modprobe w1-gpio
then exist /sys/bus/w1/devices/ but is empty , not include data from DS18B20.
mortiphus
Posts: 3
Joined: Sun Mar 22, 2020 9:00 pm

Re: DS18B20 on pine A64

Post by mortiphus »

try:
sudo modprobe w1-gpio
sudo modprobe w1-therm

Then check the w1/devices folder with ls command.
ykcotop
Posts: 4
Joined: Sat Mar 21, 2020 11:09 am

Re: DS18B20 on pine A64

Post by ykcotop »

Hello,
still /sys/bus/w1/devices/ is empty after both commands.
mortiphus
Posts: 3
Joined: Sun Mar 22, 2020 9:00 pm

Re: DS18B20 on pine A64

Post by mortiphus »

Hmm...Maybe someone with knowledge of the pine A64 board will see this post and be able to help out. I do not use the pine boards for my sensors. I use raspberry pi's...hopefully someone can help you. I just switched to dietpi on my boards and it worked with no issues. Maybe something different needs to be done for the pine boards :?
ykcotop
Posts: 4
Joined: Sat Mar 21, 2020 11:09 am

Re: DS18B20 on pine A64

Post by ykcotop »

Yes, that is right. I use also PI, where is no problem. Thank you for help. Michal
Post Reply