Automated installation failing on "connection test" Topic is solved

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
djjerdog

Automated installation failing on "connection test"

Post by djjerdog »

I'm attempting to create a headless install by enabling the Automation Options in dietpi.txt. However the install halts during "DietPi-Software" due to repeated failed "connection test" attempts.

"ifconfig" shows eth0 is up but has not obtained an IP, if I run "dhclient eth0" the interface is able to obtain an IP, at that point I can "exit" and it will continue with the rest of the install. Also, rebooting will obtain an IP and the install will finish. Any ideas what the issue might be?

Hardware: Odroid-C2
Connection Test error
Connection Test error
User avatar
k-plan
Posts: 416
Joined: Sun Feb 28, 2016 5:28 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by k-plan »

Hi,
djjerdog wrote:Any ideas what the issue might be?
Might be, your DHCP Server on LAN react to slow or your LAN performance is bad (packet loss).
DHCP Server is a ...?

cu
k-plan
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal and Bitcoin.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by Fourdee »

k-plan wrote:Hi,
djjerdog wrote:Any ideas what the issue might be?
Might be, your DHCP Server on LAN react to slow or your LAN performance is bad (packet loss).
DHCP Server is a ...?

cu
k-plan
Could also be https://github.com/Fourdee/DietPi/blob/ ... /boot#L171. We dont currently wait for dhclient to terminate. Maybe preventing it from restarting cleanly.

I've modified the boot script to fix the above, and debug a little. Can you:
- Write a fresh DietPi image
- Download this file, and place into /boot/dietpi/boot
- Set automation settings and power on.

Can you also upload your dietpi.txt aswell please, remove any keys/pw's?
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
User avatar
k-plan
Posts: 416
Joined: Sun Feb 28, 2016 5:28 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by k-plan »

Hi,
Fourdee wrote:Could also be ...
Yes, killall -w can as well do the trick! :D

C2 are booting and working really so dammed fast!
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal and Bitcoin.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by Fourdee »

k-plan wrote: C2 are booting and working really so dammed fast!
:D
As you probably know, the C2+EMMC is a beast combination. I have one powered up every day for DietPi testing and coding. I couldn't live without one now. When I power up a RPi 3, even with the SD card overclock, it feels like a snail, everytime.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
djjerdog

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by djjerdog »

Success! I burned a new image with the modified boot file and while it did still fail the connection test 3 or 4 times it then past and continued on.

I notice the connection test says "Max duration of 20 seconds..." but it only seems to wait maybe 1-2 seconds, is this how it is supposed to perform or is that something also to do with the speed of the C2?

Thank you!
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by Fourdee »

djjerdog wrote: I notice the connection test says "Max duration of 20 seconds..." but it only seems to wait maybe 1-2 seconds, is this how it is supposed to perform or is that something also to do with the speed of the C2?

Thank you!
Hi,

Thanks for the report.
Yep, it shouldn't take 1-2 seconds, could be a bug in the code, i'll take a look.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
tohax
Posts: 4
Joined: Fri Sep 16, 2016 2:03 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by tohax »

I have the same error on raspberry pi model B on first boot. Wifi adapter - asus usb n13. Dietpi v130. On previous versions all was working fine. What do i need to do?
User avatar
k-plan
Posts: 416
Joined: Sun Feb 28, 2016 5:28 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by k-plan »

Hey,

what is output of:

Code: Select all


ping 8.8.4.4

ping heise.de

ip a

If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal and Bitcoin.
tohax
Posts: 4
Joined: Fri Sep 16, 2016 2:03 pm

Re: Automated installation failing on "connection test"

Post by tohax »

Ehternet disabled in dietpi.txt, but it exists in .network file, and no wlan0 string.
Attachments
dietpi-config
dietpi-config
output of commands
output of commands
dietpi.txt
dietpi.txt
Post Reply