LXDE/Xorg and PiTFT

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
shlagwuk

LXDE/Xorg and PiTFT

Post by shlagwuk »

Hi,
I own a PiTFT from Adafruit (this one) and I want to use LXDE.

When I try to startx from ssh, I get:

Code: Select all

X.Org X Server 1.17.2
Release Date: 2015-06-16
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.8.11-2-ARCH armv7l Raspbian
Current Operating System: Linux dietpi2 4.1.14-v7+ #4 SMP PREEMPT Wed Mar 23 15:30:13 UTC 2016 armv7l
Kernel command line: dma.dmachans=0x7f35 bcm2708_fb.fbwidth=320 bcm2708_fb.fbheight=240 bcm2709.boardrev=0xa01041 bcm2709.serial=0x68145a5f smsc95xx.macaddr=B8:27:EB:14:5A:5F bcm2708_fb.fbswap=1 bcm2709.uart_clock=3000000 bcm2709.disk_led_gpio=47 bcm2709.disk_led_active_low=0 vc_mem.mem_base=0x3dc00000 vc_mem.mem_size=0x3f000000  dwc_otg.lpm_enable=0 console=/dev/tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=noop rootwait
Build Date: 11 January 2016  01:32:44PM
xorg-server 2:1.17.2-1+rpi1 (http://www.debian.org/support) 
Current version of pixman: 0.33.3
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Aug  4 11:42:49 2016
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.
Thise message also show on the screen during the boot process.

Here is the content of /var/log/Xorg.0.log

Code: Select all

[   602.164] 
X.Org X Server 1.17.2
Release Date: 2015-06-16
[   602.165] X Protocol Version 11, Revision 0
[   602.165] Build Operating System: Linux 3.8.11-2-ARCH armv7l Raspbian
[   602.166] Current Operating System: Linux dietpi2 4.1.14-v7+ #4 SMP PREEMPT Wed Mar 23 15:30:13 UTC 2016 armv7l
[   602.166] Kernel command line: dma.dmachans=0x7f35 bcm2708_fb.fbwidth=320 bcm2708_fb.fbheight=240 bcm2709.boardrev=0xa01041 bcm2709.serial=0x68145a5f smsc95xx.macaddr=B8:27:EB:14:5A:5F bcm2708_fb.fbswap=1 bcm2709.uart_clock=3000000 bcm2709.disk_led_gpio=47 bcm2709.disk_led_active_low=0 vc_mem.mem_base=0x3dc00000 vc_mem.mem_size=0x3f000000  dwc_otg.lpm_enable=0 console=/dev/tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=noop rootwait
[   602.170] Build Date: 11 January 2016  01:32:44PM
[   602.170] xorg-server 2:1.17.2-1+rpi1 (http://www.debian.org/support) 
[   602.171] Current version of pixman: 0.33.3
[   602.171] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[   602.172] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[   602.176] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Thu Aug  4 11:42:49 2016
[   602.178] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[   602.178] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[   602.180] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[   602.180] (==) No screen section available. Using defaults.
[   602.180] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[   602.180] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[   602.182] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[   602.182] (**) |   |-->Device "myfb"
[   602.182] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[   602.182] (==) Automatically adding devices
[   602.182] (==) Automatically enabling devices
[   602.182] (==) Automatically adding GPU devices
[   602.182] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[   602.182] 	Entry deleted from font path.
[   602.182] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
[   602.182] 	Entry deleted from font path.
[   602.182] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
[   602.182] 	Entry deleted from font path.
[   602.182] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/Type1" does not exist.
[   602.183] 	Entry deleted from font path.
[   602.183] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
[   602.183] 	Entry deleted from font path.
[   602.183] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
[   602.183] 	Entry deleted from font path.
[   602.183] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/X11/misc,
	built-ins
[   602.183] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[   602.183] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[   602.183] (II) Loader magic: 0x54d22f00
[   602.183] (II) Module ABI versions:
[   602.183] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[   602.183] 	X.Org Video Driver: 19.0
[   602.183] 	X.Org XInput driver : 21.0
[   602.183] 	X.Org Server Extension : 9.0
[   602.184] (II) no primary bus or device found
[   602.184] (II) LoadModule: "glx"
[   602.185] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[   602.204] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[   602.204] 	compiled for 1.17.2, module version = 1.0.0
[   602.204] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 9.0
[   602.204] (==) AIGLX enabled
[   602.204] (II) LoadModule: "fbdev"
[   602.205] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[   602.205] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[   602.206] 	compiled for 1.17.2, module version = 0.4.4
[   602.206] 	Module class: X.Org Video Driver
[   602.206] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[   602.206] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[   602.206] (--) using VT number 2

[   602.208] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[   602.208] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[   602.208] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[   602.209] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[   602.209] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[   602.209] 	compiled for 1.17.2, module version = 0.0.2
[   602.210] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[   602.210] (II) FBDEV(0): using /dev/fb1
[   602.210] (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
[   602.210] (II) FBDEV(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 16/16
[   602.210] (==) FBDEV(0): Depth 16, (==) framebuffer bpp 16
[   602.210] (==) FBDEV(0): RGB weight 565
[   602.210] (==) FBDEV(0): Default visual is TrueColor
[   602.210] (==) FBDEV(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[   602.210] (II) FBDEV(0): hardware: fb_hx8357d (video memory: 300kB)
[   602.211] (**) FBDEV(0): Option "fbdev" "/dev/fb1"
[   602.211] (II) FBDEV(0): checking modes against framebuffer device...
[   602.211] (II) FBDEV(0): checking modes against monitor...
[   602.211] (--) FBDEV(0): Virtual size is 480x320 (pitch 480)
[   602.211] (**) FBDEV(0):  Built-in mode "current"
[   602.211] (==) FBDEV(0): DPI set to (96, 96)
[   602.211] (II) Loading sub module "fb"
[   602.211] (II) LoadModule: "fb"
[   602.211] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[   602.212] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[   602.212] 	compiled for 1.17.2, module version = 1.0.0
[   602.212] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   602.212] (**) FBDEV(0): using shadow framebuffer
[   602.212] (II) Loading sub module "shadow"
[   602.212] (II) LoadModule: "shadow"
[   602.213] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[   602.214] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[   602.214] 	compiled for 1.17.2, module version = 1.1.0
[   602.214] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[   602.214] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[   602.215] (==) FBDEV(0): Backing store enabled
[   602.216] (==) FBDEV(0): DPMS enabled
[   602.216] (==) RandR enabled
[   602.284] (II) SELinux: Disabled on system
[   602.293] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[   602.293] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
[   602.293] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri/swrast_dri.so failed (/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri/swrast_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory)
[   602.293] (EE) GLX: could not load software renderer
[   602.293] (II) GLX: no usable GL providers found for screen 0
[   602.565] (II) config/udev: Adding input device stmpe-ts (/dev/input/event0)
[   602.565] (**) stmpe-ts: Applying InputClass "evdev touchscreen catchall"
[   602.565] (**) stmpe-ts: Applying InputClass "calibration"
[   602.565] (II) LoadModule: "evdev"
[   602.566] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[   602.568] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[   602.568] 	compiled for 1.17.2, module version = 2.9.2
[   602.568] 	Module class: X.Org XInput Driver
[   602.568] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 21.0
[   602.568] (II) Using input driver 'evdev' for 'stmpe-ts'
[   602.569] (**) stmpe-ts: always reports core events
[   602.569] (**) evdev: stmpe-ts: Device: "/dev/input/event0"
[   602.569] (--) evdev: stmpe-ts: Vendor 0 Product 0
[   602.569] (--) evdev: stmpe-ts: Found absolute axes
[   602.569] (--) evdev: stmpe-ts: Found x and y absolute axes
[   602.569] (--) evdev: stmpe-ts: Found absolute touchscreen
[   602.570] (**) Option "SwapAxes" "1"
[   602.570] (II) evdev: stmpe-ts: Configuring as touchscreen
[   602.570] (**) evdev: stmpe-ts: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[   602.570] (**) evdev: stmpe-ts: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[   602.570] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/soc/3f204000.spi/spi_master/spi0/spi0.1/stmpe-ts/input/input0/event0"
[   602.570] (II) XINPUT: Adding extended input device "stmpe-ts" (type: TOUCHSCREEN, id 6)
[   602.571] (II) evdev: stmpe-ts: initialized for absolute axes.
[   602.572] (**) stmpe-ts: (accel) keeping acceleration scheme 1
[   602.572] (**) stmpe-ts: (accel) acceleration profile 0
[   602.572] (**) stmpe-ts: (accel) acceleration factor: 2.000
[   602.572] (**) stmpe-ts: (accel) acceleration threshold: 4
[   602.574] (II) config/udev: Adding input device stmpe-ts (/dev/input/mouse0)
[   602.575] (**) stmpe-ts: Applying InputClass "calibration"
[   602.575] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[   602.575] (II) This device may have been added with another device file.
[   602.599] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[   602.630] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[   602.743] (II) evdev: stmpe-ts: Close
[   602.744] (II) UnloadModule: "evdev"
[   602.751] (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.
startlxde gives:

Code: Select all

** Message: main.vala:99: Session is LXDE
** Message: main.vala:100: DE is LXDE

(lxsession:1384): Gtk-WARNING **: cannot open display: 
Any idea how to specify the display?

PS: the screen is working (I can display the console on it)
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: LXDE/Xorg and PiTFT

Post by Fourdee »

Hi,

Try running with FBdev, copy and paste all:

Code: Select all

rm /usr/share/X11/xorg.conf.d/99-fbturbo.conf

cat << _EOF_ > /etc/X11/xorg.conf.d/99-fbdev.conf
Section "Device"
Identifier      "FBDEV"
Driver          "fbdev"
Option          "fbdev" "/dev/fb1"

Option          "SwapbuffersWait" "true"
EndSection

_EOF_
Then run startx again.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
shlagwuk

Re: LXDE/Xorg and PiTFT

Post by shlagwuk »

Thanks for your answer.

When I type startx I have:

Code: Select all

X.Org X Server 1.17.2
Release Date: 2015-06-16
X Protocol Version 11, Revision 0
Build Operating System: Linux 3.8.11-2-ARCH armv7l Raspbian
Current Operating System: Linux dietpi2 4.1.14-v7+ #4 SMP PREEMPT Wed Mar 23 15:30:13 UTC 2016 armv7l
Kernel command line: dma.dmachans=0x7f35 bcm2708_fb.fbwidth=320 bcm2708_fb.fbheight=240 bcm2709.boardrev=0xa01041 bcm2709.serial=0x68145a5f smsc95xx.macaddr=B8:27:EB:14:5A:5F bcm2708_fb.fbswap=1 bcm2709.uart_clock=3000000 bcm2709.disk_led_gpio=47 bcm2709.disk_led_active_low=0 vc_mem.mem_base=0x3dc00000 vc_mem.mem_size=0x3f000000  dwc_otg.lpm_enable=0 console=/dev/tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=noop rootwait fbcon=map:10 fbcon=font:VGA8x8
Build Date: 11 January 2016  01:32:44PM
xorg-server 2:1.17.2-1+rpi1 (http://www.debian.org/support) 
Current version of pixman: 0.33.3
	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
(==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Aug  5 00:47:15 2016
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
xinit: connection to X server lost

waiting for X server to shut down (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.
/var/log/Xorg.0.log

Code: Select all

[    41.495] 
X.Org X Server 1.17.2
Release Date: 2015-06-16
[    41.495] X Protocol Version 11, Revision 0
[    41.495] Build Operating System: Linux 3.8.11-2-ARCH armv7l Raspbian
[    41.496] Current Operating System: Linux dietpi2 4.1.14-v7+ #4 SMP PREEMPT Wed Mar 23 15:30:13 UTC 2016 armv7l
[    41.496] Kernel command line: dma.dmachans=0x7f35 bcm2708_fb.fbwidth=320 bcm2708_fb.fbheight=240 bcm2709.boardrev=0xa01041 bcm2709.serial=0x68145a5f smsc95xx.macaddr=B8:27:EB:14:5A:5F bcm2708_fb.fbswap=1 bcm2709.uart_clock=3000000 bcm2709.disk_led_gpio=47 bcm2709.disk_led_active_low=0 vc_mem.mem_base=0x3dc00000 vc_mem.mem_size=0x3f000000  dwc_otg.lpm_enable=0 console=/dev/tty1 root=/dev/mmcblk0p2 rootfstype=ext4 elevator=noop rootwait fbcon=map:10 fbcon=font:VGA8x8
[    41.497] Build Date: 11 January 2016  01:32:44PM
[    41.497] xorg-server 2:1.17.2-1+rpi1 (http://www.debian.org/support) 
[    41.498] Current version of pixman: 0.33.3
[    41.498] 	Before reporting problems, check http://wiki.x.org
	to make sure that you have the latest version.
[    41.498] Markers: (--) probed, (**) from config file, (==) default setting,
	(++) from command line, (!!) notice, (II) informational,
	(WW) warning, (EE) error, (NI) not implemented, (??) unknown.
[    41.500] (==) Log file: "/var/log/Xorg.0.log", Time: Fri Aug  5 00:47:15 2016
[    41.501] (==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
[    41.501] (==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
[    41.501] (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"
[    41.503] (==) No Layout section.  Using the first Screen section.
[    41.503] (==) No screen section available. Using defaults.
[    41.503] (**) |-->Screen "Default Screen Section" (0)
[    41.503] (**) |   |-->Monitor "<default monitor>"
[    41.504] (==) No device specified for screen "Default Screen Section".
	Using the first device section listed.
[    41.504] (**) |   |-->Device "Adafruit PiTFT"
[    41.504] (==) No monitor specified for screen "Default Screen Section".
	Using a default monitor configuration.
[    41.505] (==) Automatically adding devices
[    41.505] (==) Automatically enabling devices
[    41.505] (==) Automatically adding GPU devices
[    41.505] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/cyrillic" does not exist.
[    41.505] 	Entry deleted from font path.
[    41.505] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi/" does not exist.
[    41.505] 	Entry deleted from font path.
[    41.505] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi/" does not exist.
[    41.505] 	Entry deleted from font path.
[    41.505] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/Type1" does not exist.
[    41.505] 	Entry deleted from font path.
[    41.505] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/100dpi" does not exist.
[    41.505] 	Entry deleted from font path.
[    41.505] (WW) The directory "/usr/share/fonts/X11/75dpi" does not exist.
[    41.505] 	Entry deleted from font path.
[    41.505] (==) FontPath set to:
	/usr/share/fonts/X11/misc,
	built-ins
[    41.506] (==) ModulePath set to "/usr/lib/xorg/modules"
[    41.506] (II) The server relies on udev to provide the list of input devices.
	If no devices become available, reconfigure udev or disable AutoAddDevices.
[    41.506] (II) Loader magic: 0x54d32f00
[    41.506] (II) Module ABI versions:
[    41.506] 	X.Org ANSI C Emulation: 0.4
[    41.506] 	X.Org Video Driver: 19.0
[    41.506] 	X.Org XInput driver : 21.0
[    41.506] 	X.Org Server Extension : 9.0
[    41.506] (II) no primary bus or device found
[    41.506] (II) LoadModule: "glx"
[    41.508] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
[    41.526] (II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
[    41.526] 	compiled for 1.17.2, module version = 1.0.0
[    41.526] 	ABI class: X.Org Server Extension, version 9.0
[    41.526] (==) AIGLX enabled
[    41.527] (II) LoadModule: "fbdev"
[    41.527] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/fbdev_drv.so
[    41.528] (II) Module fbdev: vendor="X.Org Foundation"
[    41.528] 	compiled for 1.17.2, module version = 0.4.4
[    41.528] 	Module class: X.Org Video Driver
[    41.528] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[    41.528] (II) FBDEV: driver for framebuffer: fbdev
[    41.528] (--) using VT number 2

[    41.535] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[    41.535] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[    41.535] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[    41.536] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[    41.537] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[    41.537] 	compiled for 1.17.2, module version = 0.0.2
[    41.537] 	ABI class: X.Org Video Driver, version 19.0
[    41.537] (II) FBDEV(0): using /dev/fb1
[    41.537] (WW) VGA arbiter: cannot open kernel arbiter, no multi-card support
[    41.538] (II) FBDEV(0): Creating default Display subsection in Screen section
	"Default Screen Section" for depth/fbbpp 16/16
[    41.538] (==) FBDEV(0): Depth 16, (==) framebuffer bpp 16
[    41.538] (==) FBDEV(0): RGB weight 565
[    41.538] (==) FBDEV(0): Default visual is TrueColor
[    41.538] (==) FBDEV(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
[    41.538] (II) FBDEV(0): hardware: fb_hx8357d (video memory: 300kB)
[    41.538] (**) FBDEV(0): Option "fbdev" "/dev/fb1"
[    41.538] (II) FBDEV(0): checking modes against framebuffer device...
[    41.538] (II) FBDEV(0): checking modes against monitor...
[    41.538] (--) FBDEV(0): Virtual size is 480x320 (pitch 480)
[    41.538] (**) FBDEV(0):  Built-in mode "current"
[    41.538] (==) FBDEV(0): DPI set to (96, 96)
[    41.538] (II) Loading sub module "fb"
[    41.538] (II) LoadModule: "fb"
[    41.539] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfb.so
[    41.540] (II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
[    41.540] 	compiled for 1.17.2, module version = 1.0.0
[    41.540] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    41.540] (**) FBDEV(0): using shadow framebuffer
[    41.540] (II) Loading sub module "shadow"
[    41.540] (II) LoadModule: "shadow"
[    41.540] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libshadow.so
[    41.541] (II) Module shadow: vendor="X.Org Foundation"
[    41.541] 	compiled for 1.17.2, module version = 1.1.0
[    41.541] 	ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.4
[    41.541] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[    41.542] (==) FBDEV(0): Backing store enabled
[    41.543] (==) FBDEV(0): DPMS enabled
[    41.543] (==) RandR enabled
[    41.610] (II) SELinux: Disabled on system
[    41.619] (II) AIGLX: Screen 0 is not DRI2 capable
[    41.619] (EE) AIGLX: reverting to software rendering
[    41.619] (EE) AIGLX error: dlopen of /usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri/swrast_dri.so failed (/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/dri/swrast_dri.so: cannot open shared object file: No such file or directory)
[    41.619] (EE) GLX: could not load software renderer
[    41.619] (II) GLX: no usable GL providers found for screen 0
[    41.880] (II) config/udev: Adding input device stmpe-ts (/dev/input/event0)
[    41.880] (**) stmpe-ts: Applying InputClass "evdev touchscreen catchall"
[    41.880] (**) stmpe-ts: Applying InputClass "calibration"
[    41.880] (II) LoadModule: "evdev"
[    41.881] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/evdev_drv.so
[    41.883] (II) Module evdev: vendor="X.Org Foundation"
[    41.883] 	compiled for 1.17.2, module version = 2.9.2
[    41.883] 	Module class: X.Org XInput Driver
[    41.883] 	ABI class: X.Org XInput driver, version 21.0
[    41.883] (II) Using input driver 'evdev' for 'stmpe-ts'
[    41.884] (**) stmpe-ts: always reports core events
[    41.884] (**) evdev: stmpe-ts: Device: "/dev/input/event0"
[    41.884] (--) evdev: stmpe-ts: Vendor 0 Product 0
[    41.884] (--) evdev: stmpe-ts: Found absolute axes
[    41.884] (--) evdev: stmpe-ts: Found x and y absolute axes
[    41.884] (--) evdev: stmpe-ts: Found absolute touchscreen
[    41.885] (**) Option "SwapAxes" "1"
[    41.885] (II) evdev: stmpe-ts: Configuring as touchscreen
[    41.885] (**) evdev: stmpe-ts: YAxisMapping: buttons 4 and 5
[    41.885] (**) evdev: stmpe-ts: EmulateWheelButton: 4, EmulateWheelInertia: 10, EmulateWheelTimeout: 200
[    41.885] (**) Option "config_info" "udev:/sys/devices/platform/soc/3f204000.spi/spi_master/spi0/spi0.1/stmpe-ts/input/input0/event0"
[    41.885] (II) XINPUT: Adding extended input device "stmpe-ts" (type: TOUCHSCREEN, id 6)
[    41.885] (II) evdev: stmpe-ts: initialized for absolute axes.
[    41.886] (**) stmpe-ts: (accel) keeping acceleration scheme 1
[    41.886] (**) stmpe-ts: (accel) acceleration profile 0
[    41.887] (**) stmpe-ts: (accel) acceleration factor: 2.000
[    41.887] (**) stmpe-ts: (accel) acceleration threshold: 4
[    41.889] (II) config/udev: Adding input device stmpe-ts (/dev/input/mouse0)
[    41.889] (**) stmpe-ts: Applying InputClass "calibration"
[    41.889] (II) No input driver specified, ignoring this device.
[    41.889] (II) This device may have been added with another device file.
[    41.913] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[    41.947] (EE) FBDEV(0): FBIOBLANK: Invalid argument
[    42.053] (II) evdev: stmpe-ts: Close
[    42.054] (II) UnloadModule: "evdev"
[    42.061] (II) Server terminated successfully (0). Closing log file.
Post Reply