Netdata on clean standard install not working Topic is solved

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
litebit

Netdata on clean standard install not working

Post by litebit »

Hi,

I'm trying out the dietpi image, including some of the extra tools for systems monitoring:
linuxdash = working
phpsysinfo = working
rpi-monitor = working after a few restarts of the Pi itself

netdata = not working (404 page not found on http://127.0.0.1:19999)
--> is there anything which has to be done after installing it using the dietpi installer in order to make this work?

thanks
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Netdata on clean standard install not working

Post by Fourdee »

litebit wrote:Hi,

I'm trying out the dietpi image, including some of the extra tools for systems monitoring:
linuxdash = working
phpsysinfo = working
rpi-monitor = working after a few restarts of the Pi itself

netdata = not working (404 page not found on http://127.0.0.1:19999)
--> is there anything which has to be done after installing it using the dietpi installer in order to make this work?

thanks
Thanks Litebit,

I've created a git ticket and will take a look asap. You can also track progress here: https://github.com/Fourdee/DietPi/issues/375
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Netdata on clean standard install not working

Post by Fourdee »

Litebit,

Need some extra info, can you reply with the following please:
- Hardware device (EG: RPi 3)
- Distro (eg: Jessie). You can run: cat /etc/*release to find out.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
litebit

Re: Netdata on clean standard install not working

Post by litebit »

Fourdee wrote:Litebit,

Need some extra info, can you reply with the following please:
- Hardware device (EG: RPi 3)
- Distro (eg: Jessie). You can run: cat /etc/*release to find out.
Hi,

it is a RPi 2

here is some extra info


───────────────────────────────────────
DietPi | 23:41 | Sat 04/06/16
───────────────────────────────────────
V119 | RPi 2 Model B (armv7l)
───────────────────────────────────────

and

PRETTY_NAME="Raspbian GNU/Linux 8 (jessie)"
NAME="Raspbian GNU/Linux"
VERSION_ID="8"
VERSION="8 (jessie)"
ID=raspbian
ID_LIKE=debian
litebit

Re: Netdata on clean standard install not working

Post by litebit »

ok, this is strange
I just rebooted my RPi again, now the netdata gui seems to come up, although slow, but is has data in it

the only thing I changed between my original post and the reboot was the manual installation of logrotate

the errorlog is still filled with hundreds or thousands of errors though, like these :

Code: Select all

16-06-04 21:25:35: ERROR: netdata: Cannot advise the kernel about the memory usage (MADV_MERGEABLE) of file '/var/cache/netdata/disk_avgsz.mmcblk0/reads.db'. (errno 22, Invalid argument)
16-06-04 21:25:35: ERROR: netdata: Cannot advise the kernel about the memory usage (MADV_MERGEABLE) of file '/var/cache/netdata/groups.pipes/messagebus.db'. (errno 22, Invalid argument)
16-06-04 21:25:35: ERROR: netdata: Cannot advise the kernel about the memory usage (MADV_MERGEABLE) of file '/var/cache/netdata/disk_avgsz.mmcblk0/writes.db'. (errno 22, Invalid argument)
16-06-04 21:25:35: ERROR: netdata: Cannot advise the kernel about the memory usage (MADV_MERGEABLE) of file '/var/cache/netdata/groups.pipes/iot.db'. (errno 22, Invalid argument)
16-06-04 21:25:35: ERROR: netdata: Cannot advise the kernel about the memory usage (MADV_MERGEABLE) of file '/var/cache/netdata/groups.pipes/www_data.db'. (errno 22, Invalid argument)
16-06-04 21:25:35: ERROR: netdata: Cannot advise the kernel about the memory usage (MADV_MERGEABLE) of file '/var/cache/netdata/disk_svctm.mmcblk0/svctm.db'. (errno 22, Invalid argumen

User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Netdata on clean standard install not working

Post by Fourdee »

litebit wrote:ok, this is strange
I just rebooted my RPi again, now the netdata gui seems to come up, although slow, but is has data in it

the only thing I changed between my original post and the reboot was the manual installation of logrotate
Very bizzare. I just did another clean netdata installation, running fine and without logrotate.

I'am also unable to replicate the errors you are receiving.

Can you try the following to clear the cache and see if the errors still occur:

Code: Select all

dietpi-services stop
rm -R /var/cache/netdata/*
dietpi-services start
If they do reoccur:
- SDcard make/model (eg: sandisk ultra)?
- PSU make/model/amp (eg: Samsung 5v/2a phone charger)?
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
litebit

Re: Netdata on clean standard install not working

Post by litebit »

Hi,

the PSU is a no name brand, it should be a 5V/2A output
the SDcard is a Transcend Class 10 16GB

after executing the commands, when starting the services again, I see 1 error in the output

Code: Select all

root@rpi201:~# dietpi-services start

 DietPi-Services
 Mode: start
 Please wait...
Ok | cron
Ok | proftpd
Ok | lighttpd
Ok | php5-fpm
Ok | fail2ban
Ok | netdata

 DietPi-Process_Tool
 Applying settings, please wait...
Cron (20122)
Ok | Nice      0
Ok | Affinity  0-3
Ok | Scheduler SCHED_OTHER 0
DHCP Client (917)
Ok | Nice      0
Ok | Affinity  0-3
Ok | Scheduler SCHED_OTHER 0
NetData (20194)
Ok | Nice      19
Ok | Affinity  0-3
Ok | Scheduler SCHED_OTHER 0
NetData (20197)
Ok | Nice      19
Ok | Affinity  0-3
Ok | Scheduler SCHED_OTHER 0
NetData (20203)
Ok | Nice      19
Ok | Affinity  0-3
Ok | Scheduler SCHED_OTHER 0
NetData (20207)
Ok | Nice      19
Ok | Affinity  0-3
Ok | Scheduler SCHED_OTHER 0
NetData (20209)
Failed | Nice      19
Failed | Affinity  0-3
Failed | Scheduler SCHED_OTHER 0
OpenSSH Server (366)
Ok | Nice      0
Ok | Affinity  0-3
Ok | Scheduler SCHED_OTHER 0

User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Netdata on clean standard install not working

Post by Fourdee »

litebit wrote:after executing the commands, when starting the services again, I see 1 error in the output
Hi litebit,

If you havn't done already, please can you try a reinstall of netdata and see if problems persist.

Kill netdata process:

Code: Select all

killall -w netdata
Uninstall NETDATA from:

Code: Select all

dietpi-uninstall
Remove the netdata cache:

Code: Select all

rm -R /var/cache/netdata
Reinstall Netdata again:

Code: Select all

dietpi-software
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
Post Reply