Pine64 image fails to boot

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
codefriar

Pine64 image fails to boot

Post by codefriar »

Love the idea of DietPi, and have downloaded the pine64 version.

When I boot of the sd card, I get no output to the screen, no nothing.

So I hooked it up to a serial console, and can see uboot? data scrolling by.
Here's the boot log:
HELLO! BOOT0 is starting!
boot0 commit : 045061a8bb2580cb3fa02e301f52a015040c158f

boot0 version : 4.0.0
set pll start
set pll end
rtc[0] value = 0x00000000
rtc[1] value = 0x00000000
rtc[2] value = 0x00000000
rtc[3] value = 0x00000000
rtc[4] value = 0x00000000
rtc[5] value = 0x00000000
DRAM driver version: V1.1
rsb_send_initseq: rsb clk 400Khz -> 3Mhz
PMU: AXP81X
ddr voltage = 1500 mv
DRAM Type = 3 (2:DDR2,3:DDR3,6:LPDDR2,7:LPDDR3)
DRAM clk = 672 MHz
DRAM zq value: 003b3bbb
DRAM single rank full DQ OK
DRAM size = 2048 MB
DRAM init ok
dram size =2048
card boot number = 0, boot0 copy = 0
card no is 0
sdcard 0 line count 4
[mmc]: mmc driver ver 2015-05-08 20:06
[mmc]: sdc0 spd mode error, 2
[mmc]: Wrong media type 0x00000000
[mmc]: ***Try SD card 0***
[mmc]: HSSDR52/SDR25 4 bit
[mmc]: 50000000 Hz
[mmc]: 30436 MB
[mmc]: ***SD/MMC 0 init OK!!!***
sdcard 0 init ok
The size of uboot is 000e8000.
sum=832e0b41
src_sum=832e0b41
Succeed in loading uboot from sdmmc flash.
boot0: start load other image
boot0: Loading BL3-1
Loading file 0 at address 0x40000000,size 0x00008400 success
boot0: Loading scp
Loading file 2 at address 0x00040000,size 0x00019c00 success
set arisc reset to de-assert state
Ready to disable icache.
Jump to secend Boot.


U-Boot 2014.07-6-pine64-longsleep (Jun 18 2016 - 16:15:13) Allwinner Technology

uboot commit : 55c9c8c8ac005b1c00ac948386c60c4a741ebaa9

rsb: secure monitor exist
[ 0.352]pmbus: ready
[ 0.355][ARISC] :arisc initialize
[ 0.683][ARISC] :arisc_dvfs_cfg_vf_table: support only one vf_table
[ 0.798][ARISC] :sunxi-arisc driver startup succeeded
[ 0.831]PMU: AXP81X
[ 0.833]PMU: AXP81X found
bat_vol=224, ratio=100
[ 0.840]PMU: dcdc2 1100
[ 0.843]PMU: cpux 1008 Mhz,AXI=336 Mhz
PLL6=600 Mhz,AHB1=200 Mhz, APB1=100Mhz AHB2=300Mhz MBus=400Mhz
device_type = 3253, onoff=1
dcdc1_vol = 3300, onoff=1
dcdc2_vol = 1100, onoff=1
dcdc6_vol = 1100, onoff=1
aldo1_vol = 2800, onoff=0
aldo2_vol = 1800, onoff=1
aldo3_vol = 3000, onoff=1
dldo1_vol = 3300, onoff=0
dldo2_vol = 3300, onoff=0
dldo3_vol = 2800, onoff=0
dldo4_vol = 3300, onoff=1
eldo1_vol = 1800, onoff=1
eldo2_vol = 1800, onoff=0
eldo3_vol = 1800, onoff=0
fldo1_vol = 1200, onoff=0
fldo2_vol = 1100, onoff=1
gpio0_vol = 3100, onoff=0
vbus not exist
no battery, limit to dc
run key detect
no key found
no uart input
DRAM: 2 GiB
fdt addr: 0xb6ebf0a0
Relocation Offset is: 75f11000
In: serial
Out: serial
Err: serial
gic: sec monitor mode
[ 1.653]start
drv_disp_init
init_clocks: finish init_clocks.
enable power vcc-hdmi-33, ret=0
drv_disp_init finish
boot_disp.output_disp=0
boot_disp.output_type=3
boot_disp.output_mode=10
fetch script data boot_disp.auto_hpd fail
disp0 device type(4) enable
attched ok, mgr0<-->device1, type=4, mode=10
[ 2.024]end
workmode = 0,storage type = 1
[ 2.028]MMC: 0
[mmc]: mmc driver ver 2015-06-03 13:50:00
SUNXI SD/MMC: 0
[mmc]: start mmc_calibrate_delay_unit, don't access device...
[mmc]: delay chain cal done, sample: 192(ps)
[mmc]: media type 0x0
[mmc]: Wrong media type 0x0
[mmc]: ************Try SD card 0************
[mmc]: host caps: 0x27
[mmc]: MID 03 PSN 80b712c3
[mmc]: PNM SL32G -- 0x53-4c-33-32-47
[mmc]: PRV 8.0
[mmc]: MDT m-3 y-2016
[mmc]: speed mode : HSSDR52/SDR25
[mmc]: clock : 50000000 Hz
[mmc]: bus_width : 4 bit
[mmc]: user capacity : 30436 MB
[mmc]: ************SD/MMC 0 init OK!!!************
[mmc]: erase_grp_size : 0x1WrBlk*0x200=0x200 Byte
[mmc]: secure_feature : 0x0
[mmc]: secure_removal_type : 0x0
[ 2.232]sunxi flash init ok
[mmc]: Has init
[ 2.269]---drivers/mmc/mmc.c 2733 mmc_init
reading uboot.env

** Unable to read "uboot.env" from mmc0:1 **
Using default environment

--------fastboot partitions--------
mbr not exist
base bootcmd=run mmcbootcmd
bootcmd set setargs_mmc
key 0
recovery key high 12, low 10
fastboot key high 6, low 4
no misc partition is found
to be run cmd=run mmcbootcmd
update dtb dram start
update dtb dram end
serial is: 340050344218041109ce
get Pine64 model from DRAM size
DRAM >512M
Pine64 model: pine64-plus
no battery exist
sunxi_bmp_logo_display
[mmc]: Has init
[ 2.474]---drivers/mmc/mmc.c 2733 mmc_init
reading bootlogo.bmp
** Unable to read file bootlogo.bmp **
sunxi bmp info error : unable to open logo file bootlogo.bmp
[ 2.494]inter uboot shell
Hit any key to stop autoboot: 0
[mmc]: Has init
[ 5.606]---drivers/mmc/mmc.c 2733 mmc_init
reading uEnv.txt
[mmc]: blkcnt should not be 0
169 bytes read in 17 ms (8.8 KiB/s)
Loading boot environment ...
[mmc]: Has init
[ 5.641]---drivers/mmc/mmc.c 2733 mmc_init
reading boot.scr
** Unable to read file boot.scr **
Booting with defaults ...
[mmc]: Has init
[ 5.662]---drivers/mmc/mmc.c 2733 mmc_init
reading pine64/sun50i-a64-pine64-plus.dtb
69414 bytes read in 10 ms (6.6 MiB/s)
[mmc]: Has init
[ 5.722]---drivers/mmc/mmc.c 2733 mmc_init
reading pine64/Image
11796928 bytes read in 585 ms (19.2 MiB/s)
[mmc]: Has init
[ 6.321]---drivers/mmc/mmc.c 2733 mmc_init
reading initrd.img
1076776 bytes read in 56 ms (18.3 MiB/s)
Image lacks image_size field, assuming 16MiB
## Flattened Device Tree blob at 45000000
Booting using the fdt blob at 0x45000000
reserving fdt memory region: addr=41010000 size=10000
reserving fdt memory region: addr=41020000 size=800
reserving fdt memory region: addr=40100000 size=4000
reserving fdt memory region: addr=40104000 size=1000
reserving fdt memory region: addr=40105000 size=1000
reserving fdt memory region: addr=45000000 size=11000
Loading Ramdisk to b6db0000, end b6eb6e28 ... OK
Loading Device Tree to 44feb000, end 44ffefff ... OK

Starting kernel ...

[mmc]: MMC Device 2 not found
[mmc]: mmc 2 not find, so not exit
Anyone have any idea how to get past this 'mmc 2 not find, so not exit' bit?
unixmit
Posts: 45
Joined: Wed Jun 13, 2018 7:37 pm

Re: Pine64 image fails to boot

Post by unixmit »

Did you ever get this fixed or find the issue? I’m trying DietPi on my PINE64 and I am not seeing anything displayed. Not gone as far as your tests but it might be the same. Thanks.
unixmit
Posts: 45
Joined: Wed Jun 13, 2018 7:37 pm

Re: Pine64 image fails to boot

Post by unixmit »

Ah ok this might explain my issue - viewtopic.php?t=2826

I’ll try again.
Post Reply