BruteFIR crashes when playing sound

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
rmccardle
Posts: 2
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:56 pm

BruteFIR crashes when playing sound

Post by rmccardle »

I have the DietPi BruteFIR package installed using a Raspberry Pi 3 and USB sound card.

BruteFIR plays sound fine if a .wav file is the input, but if I try to play anything through the loopback by for example using aplay to play a wav file it crashes with the following error:

Code: Select all

ALSA I/O: Could not read audio: File descriptor in bad state.
I/O module failed to read, aborting.
I have had BruteFIR working on the same Raspberry Pi with a regular Raspian installation and I can't figure out what is causing the problem in this case...
charlielaub

Re: BruteFIR crashes when playing sound

Post by charlielaub »

I warned about this problem here:
http://dietpi.com/phpbb/viewtopic.php?f=11&t=2546

The alsa loopback is not included in the OS (at least on my Tinker Board version), so BruteFIR can't find it and throws the error.

Please join me in asking Fourdee to add the alsa loopback to all current DietPi releases as soon as possible.
rmccardle
Posts: 2
Joined: Wed Dec 13, 2017 4:56 pm

Re: BruteFIR crashes when playing sound

Post by rmccardle »

I found that it doesn't crash as long as I just use the default sound output - i.e. don't specify which playback hardware aplay uses with the -D parameter. Even though the playback hardware I was specifying IS the default playback device.
Post Reply