NanoPi Neo Air WiFi Not Working Topic is solved

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
rlsten

NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by rlsten »

Hi,

I am new to the NanoPi and to DietPi, although I have experience with Raspberry Pis, OrangePiZero, and Odroid C0.

I just received a NanoPi Neo Air. My problem is that I am unable to locate the wifi module in DietPi (or in the Armbian Distributions as well, both legacy and nightly builds). I have tried (NR_4.x)_DietPi_v147_NanoPiNEOAir-armv7-(Jessie).img and DietPi_v145_NanoPiNEOAir-armv7-(Jessie).img. There is no wlan0 to be found under iwconfig. When I try

Code: Select all

ifup wlan0
its says it can't locate the device. When dietpi-conf starts it says that a wifi device is not found and when I tried to change the WiFi settings it said
No supported Wifi Hardware was found.
I even attached a WiFi dongle to a female USB port using the USB/I2S/IR Pin pins, and it was unable to find the device.

What is strange is that the internal WiFi module and an external WiFi module works fine with the Friendly Arm distribution nanopi-air-eflasher-sd8g-20170220.img.

Any ideas what is going on?

Thanks,
Rod
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by Fourdee »

rlsten wrote:its says it can't locate the device.
Hi Rod,

DietPi disables all known WiFi modules by default. This is to reduce memory usage.

To enable the WiFi adpater, either:
  • use dietpi-config > Networking to setup the adapter
  • Enable the WiFi modules and then setup manually:

    Code: Select all

    /DietPi/dietpi/func/dietpi-set_hardware wifi onboard_enable
    /DietPi/dietpi/func/dietpi-set_hardware wifi enable
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
rlsten

Re: NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by rlsten »

Thanks for the reply. However, I tried both diet-pi config and the manual commands, and still I am told that Wifi is not found and that no supported wifi module is available. Iwconfig shows no wlan module.

Has Friendly Arm changed the hardware? WiFi works with their own distribution.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by Fourdee »

rlsten wrote:Thanks for the reply. However, I tried both diet-pi config and the manual commands, and still I am told that Wifi is not found and that no supported wifi module is available. Iwconfig shows no wlan module.

Has Friendly Arm changed the hardware? WiFi works with their own distribution.
Hi Rod,

Possibly, or a faulty board, does WiFi work on other images?
What is strange is that the internal WiFi module and an external WiFi module works fine with the Friendly Arm distribution nanopi-air-eflasher-sd8g-20170220.img.
Interesting, must be a change to hardware.

Is there a revision code printed on PCB?

I've check both our AiR images, all appear to be working in regards to WiFi:

Code: Select all

 ───────────────────────────────────────
 DietPi     | 13:53 | Thu 30/03/17
 ───────────────────────────────────────
 V147       | NanoPi NEO Air (armv7l)
 ───────────────────────────────────────
 IP Address | 192.168.0.155
 ───────────────────────────────────────
DietPi-Software is already running. Please complete the setup before continuing.
root@DietPi:~# iwconfig
lo        no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11  ESSID:"FuzonWifi"
          Mode:Managed  Frequency:2.447 GHz  Access Point: E8:DE:27:4A:D0:66
          Bit Rate=52 Mb/s   Tx-Power=31 dBm
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Encryption key:
          Power Management:off
          Link Quality=50/70  Signal level=-60 dBm
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0

eth0      no wireless extensions.

If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
rlsten

Re: NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by rlsten »

Is there a revision code printed on PCB?
The WiFi module says this:
The wifi module is labeled as follows:

AP6212A
W3112005
1706
I think the board is V2, if the version number is located above "NanoPi Neo Air" under the eMMC.

Thanks for looking into this.

Rod
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by Fourdee »

rlsten wrote:
Is there a revision code printed on PCB?
The WiFi module says this:
The wifi module is labeled as follows:

AP6212A
W3112005
1706
I think the board is V2, if the version number is located above "NanoPi Neo Air" under the eMMC.

Thanks for looking into this.

Rod
Hi Rod,

I also have the V/U2 under EMMC, not sure if it is rev code.

Appears chip is different, on mine:

Code: Select all

AP6212
T20FA002
1541
Unfortunately, as the WiFi module is not found (lack of driver support for A model) and I lack this updated board for testing, we'll need to wait for the ARMbian guys to pick up this change and implement support for it in their build tools. Once done, I can regenerate the image.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
rlsten

Re: NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by rlsten »

O.K. I fully understand. Thanks again for looking into it!

Rod
Gord_W
Posts: 134
Joined: Sat Oct 24, 2015 6:30 pm

Re: NanoPi Neo Air WiFi Not Working

Post by Gord_W »

I wonder if this is the same problem getting the wifi going on Nanopi Neo (not air). See the thread.

Ifconfig would not find wlan0 even though lsusb showed the device was attached.

Seems like dietpi leaves out some of the drivers for wifi.

I did
Try installing full ARMbian firmware package:

Code: Select all
apt-get install armbian-firmware-full
reboot
That brought in about 1K of extra things that got my dongle up and working.
Post Reply