LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Problems

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
User avatar
Sciamano
Posts: 264
Joined: Sat Oct 15, 2016 12:18 pm
Location: Italy

LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Problems

Post by Sciamano »

Hello,
I've just received the official expansion board for the OPi Zero, so I immediately tried it with the LMS/squeezelite combo.
There are a few problems:

1) installation errors out with an error 100, but it will not specify which package caused it. apt-get -f install won't solve. After apt-get update and another try at installation it seemed to have worked
2) I can't seem to be able to make the lineout of the expansion board work. What should I change in dietpi in order to have squeezelite output to the expansion board's lineout?

Thanks
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Fourdee »

Hi,
1) installation errors out with an error 100, but it will not specify which package caused it. apt-get -f install won't solve. After apt-get update and another try at installation it seemed to have worked
2) I can't seem to be able to make the lineout of the expansion board work. What should I change in dietpi in order to have squeezelite output to the expansion board's lineout?
Had to order a replacement board due to failure :(, i need to update this image anyway, so i'll run some tests to find out whats needed for this:
https://github.com/Fourdee/DietPi/issue ... -210238066
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
User avatar
Sciamano
Posts: 264
Joined: Sat Oct 15, 2016 12:18 pm
Location: Italy

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Sciamano »

Fourdee wrote:Had to order a replacement board due to failure :(, i need to update this image anyway, so i'll run some tests to find out whats needed for this:
https://github.com/Fourdee/DietPi/issue ... -210238066
That's unfortunate. Did the board just suddenly die?
Maybe it's just my fault, with me unable to set the board up correctly, but I don't think it should be any different than setting up the OPi PC's sound card.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Fourdee »

Sciamano wrote:Did the board just suddenly die?
Yep, completely dead, even on serial/uart, nothing.

OPi lacks build quality if i'am honest. In all the time of doing DietPi, my OPi PC HDMI out is dead, OPi Zero board is completely dead. Every other board, fine :o

I'll get the image made tomorrow and run some tests, could be an issue our end, so no worries :)
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
User avatar
Sciamano
Posts: 264
Joined: Sat Oct 15, 2016 12:18 pm
Location: Italy

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Sciamano »

Fourdee wrote:
Sciamano wrote:Did the board just suddenly die?
Yep, completely dead, even on serial/uart, nothing.

OPi lacks build quality if i'am honest. In all the time of doing DietPi, my OPi PC HDMI out is dead, OPi Zero board is completely dead. Every other board, fine :o
I have the impression that behind Xunlong Shenzen etc. etc. there is only one person. :D
I have two OPi PC's and one Zero. So far so good, but the good part is that they are very inexpensive.
I'll get the image made tomorrow and run some tests, could be an issue our end, so no worries :)
I'm curious to understand what's wrong but take your time. There's no hurry. :)
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Fourdee »

Sciamano wrote: I have the impression that behind Xunlong Shenzen etc. etc. there is only one person. :D
I have two OPi PC's and one Zero. So far so good, but the good part is that they are very inexpensive.
Yep, cheap as chips, give RPi a run for their money lol ;)

Ok new image is live:
http://dietpi.com/downloads/images/Diet ... Jessie).7z

I've tested sound through expansion board, works fine:

Code: Select all

apt-get install alsa-utils
speaker-test -c2
or

dietpi-config > audio options > soundcard > default

In regards to the apt errors you received, unable to replicate, however, was this a specific software title in dietpi-software, and, which?
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
User avatar
Sciamano
Posts: 264
Joined: Sat Oct 15, 2016 12:18 pm
Location: Italy

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Sciamano »

Great, I will try it on monday (I have left the Zero at work...) and let you know.

Error 100 was given immediately after the zero had downloaded the deb for LMS.
I had previously selected both LMS and squeezelite for installation.
After the error, nothing got installed. I then gave apt-get update and after that the installation completed without errors.
User avatar
Sciamano
Posts: 264
Joined: Sat Oct 15, 2016 12:18 pm
Location: Italy

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Sciamano »

Fourdee wrote:Ok new image is live:
http://dietpi.com/downloads/images/Diet ... Jessie).7z

I've tested sound through expansion board, works fine:

Code: Select all

apt-get install alsa-utils
speaker-test -c2
Tried with the new image, leaving everything default except by choosing "default 3,5mm Analogue" in config -> Audio.
speaker-test will produce no audio at all.

I guess I have a faulty expansion board. :(

EDIT: No I have not... I've tried with Armbian, and I can get audio from the board.
What's wrong with my DietPi configuration, then?
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Fourdee »

Sciamano wrote:EDIT: No I have not... I've tried with Armbian, and I can get audio from the board.
What's wrong with my DietPi configuration, then?
Strange,

Ok, new install of OPi Zero:

Code: Select all

apt-get install alsa-utils
speaker-test -c2
Sound works on expansion board.

Install of LMS/Squeezelite:

Code: Select all

dietpi-software install 35 36
Test playback via LMS, working fine.

Cant seem to replicate the issue, works fine for me.

Whats the output of:

Code: Select all

aplay -l
cat /etc/asound.conf
Shouldn't make a difference, but which Zero interface board version do you have? Mine is v1.1
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
User avatar
Sciamano
Posts: 264
Joined: Sat Oct 15, 2016 12:18 pm
Location: Italy

Re: LMS/Squeezelite on OPi Zero with daughter board - Proble

Post by Sciamano »

Fourdee wrote:Strange,

Ok, new install of OPi Zero:

Code: Select all

apt-get install alsa-utils
speaker-test -c2
Sound works on expansion board.


That's exactly what I have done. Not working.
Did the same with Armbian: working. :shock:
Whats the output of:

Code: Select all

aplay -l
cat /etc/asound.conf
Shouldn't make a difference, but which Zero interface board version do you have? Mine is v1.1
I will check ASAP and let you know.
Post Reply