Can not enable Camera Module Topic is solved

Having issues with your DietPi installation, or, found a bug? Post it here.
Post Reply
v4nz666

Can not enable Camera Module

Post by v4nz666 »

I've got a DietPi installation, on a Raspberry Pi 2 - 1GB, which is admittedly a little old - when I try to do dietpi-update, it says it can't connect to http://github.com, and fails to update (which seems strange, and is possibly a topic for another post. Network connection is working fine on it, and I can wget the github page with no problems), and I'd rather avoid a full SDCard reimaging, so I was hoping to get this sorted with my current version. When I run dietpi-config, and try to enable the camera module, under Display Settings, the screen flashes, and the "Disabled" label doesn't change over to "Enabled" as I'd expect. Exiting this screen asks me if I want to save my settings, despite them not having _really_ been changed. If I choose to save the changes, and reboot, I am unable to use the Camera, as it's not been enabled.

Since raspi-config is not present in the build, I Googled for how to manually enable the camera module, and found that I should be able to edit /boot/config.txt, adding/editing the line "start_x=1". However, when I edit this file, it simply says that the file has been replaced with dietpi's RAMDisk version, at /DietPi/config.txt. Editing that file shows the exact same message.

So, how can I - either manually or automatically - enable the camera module on my Pi?
v4nz666

[SOLVED] Can not enable Camera Module

Post by v4nz666 »

Well that was silly.

Editing the /DietPi/config.txt, and adding the line "start_x=1" did the trick.

I was under the impression that something was out of sorts, given that the file's contents were simply raw text, explaining that the file was moved, and didn't even try editing it. I assume this change will be persistent, as it survived at least one reboot, so far.

Still not sure why the dietpi-config menu wasn't able to apply the change, but I'm up and running, now.

I'd be happy to provide any info I can, regarding the deitpi-config issue, if someone wants to look into it.
samezrp

Re: Can not enable Camera Module

Post by samezrp »

Hi,
I would like to refresh topic. I installed recently ver. 139 and I had no problems with camera at all. I've updated DietPi to 141 via SSH and I lost all my settings. Content of DietPi folder gone so I installed all from the skracth and since that time I have no camera picture on web page. It looks like on the picture. I use RaspPi Cam connected to CSI.
I started to think that there is something with my camera but after installing raspistill all is OK and camera captures pictures.
In syslog I have following errors:

Code: Select all

Jan  9 22:44:20 DietPi motion: [1] [CRT] [NET] netcam_start: libjpeg decompression failure on first frame - giving up!
Jan  9 22:44:22 DietPi wpa_supplicant[511]: wlan0: WPA: Group rekeying completed with 00:1d:0f:ea:2f:6e [GTK=TKIP]
Jan  9 22:44:30 DietPi motion: [1] [WRN] [ALL] motion_loop: Retrying until successful connection with camera
Jan  9 22:44:30 DietPi motion: [1] [ALR] [NET] netcam_start: Network Camera thread starting... for url (http://localhost/cam_pic.php)
Jan  9 22:44:30 DietPi motion: [1] [NTC] [NET] netcam_setup_html: connected, going on to read image.
Jan  9 22:44:30 DietPi motion: [1] [NTC] [NET] netcam_read_html_jpeg: disconnecting netcam since keep-alive not set.
Jan  9 22:44:30 DietPi motion: [1] [NTC] [NET] netcam_read_html_jpeg: leaving netcam connected.
Jan  9 22:44:30 DietPi motion: [1] [CRT] [NET] netcam_start: libjpeg decompression failure on first frame - giving up!
Jan  9 22:44:40 DietPi motion: [1] [WRN] [ALL] motion_loop: Retrying until successful connection with camera
Jan  9 22:44:40 DietPi motion: [1] [ALR] [NET] netcam_start: Network Camera thread starting... for url (http://localhost/cam_pic.php)
Jan  9 22:44:40 DietPi motion: [1] [NTC] [NET] netcam_setup_html: connected, going on to read image.
Jan  9 22:44:40 DietPi motion: [1] [NTC] [NET] netcam_read_html_jpeg: disconnecting netcam since keep-alive not set.
Jan  9 22:44:40 DietPi motion: [1] [NTC] [NET] netcam_read_html_jpeg: leaving netcam connected.
Jan  9 22:44:40 DietPi motion: [1] [CRT] [NET] netcam_start: libjpeg decompression failure on first frame - giving up!
Jan  9 22:44:50 DietPi motion: [1] [WRN] [ALL] motion_loop: Retrying until successful connection with camera
I used dietpi-config to enabled camera and this is confirmed with start_x=1 in /boot/config.txt.
Could you please point me to any idea?
Attachments
Clipboard01.png
Clipboard01.png (6.88 KiB) Viewed 5981 times
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Can not enable Camera Module

Post by Fourdee »

samezrp wrote:I used dietpi-config to enabled camera and this is confirmed with start_x=1 in /boot/config.txt.
You'll need to apply any config.txt changes to the RAMdisk location, else, they will not be saved during reboot:

Code: Select all

/DietPi/config.txt
Also, the camera requires 128MB GPU memory split. This should be applied during installation of DietPi Cam, however, please check this is current in:
dietpi-config > Display > GPU/Memory split
DietPi-Config not applying startx=1
Thanks for the report, i'll take a look and see if we can get this resolved: https://github.com/Fourdee/DietPi/issues/706
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
samezrp

Re: Can not enable Camera Module

Post by samezrp »

Memory split set correctly:

Code: Select all

Hardware : RPi 3 Model B (armv7l)                                      │
Current: 128 MB GPU | 896 MB RAM   
And I checked setup in config.txt using USB card reader, so it is set:
Clipboard01.png
Clipboard01.png (7.97 KiB) Viewed 5975 times
I also confirmed this using SSH and mc after reboot:
Clipboard02.png
Clipboard02.png (2.94 KiB) Viewed 5975 times
so I assume is was loaded correctly.
Still no changes. I can see for a while red Loading and then screen as on the first post.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Can not enable Camera Module

Post by Fourdee »

samezrp wrote:so I assume is was loaded correctly.
Yep, all looks in order. I'll setup a test system and see if we can replicate.
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Can not enable Camera Module

Post by Fourdee »

samezrp,

Please can you try the following and let us know if problems persist:

Code: Select all

apt-get install -y libraspberrypi-bin
dietpi-software reinstall 59
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
samezrp

Re: Can not enable Camera Module

Post by samezrp »

Ok, thanks in advance. If I can help you with any logs or something pls revert. One thing, at the beginning there was no /dev/video0 device. I had to run:

Code: Select all

modprobe bcm2835-v4l2
it did not helped, but /dev/video0 appeared.

When I run hdparm I got:

Code: Select all

root@DietPi:~# hdparm -i /dev/video0

/dev/video0:
 HDIO_DRIVE_CMD(identify) failed: Inappropriate ioctl for device
 HDIO_GET_IDENTITY failed: Inappropriate ioctl for device
root@DietPi:~#
Maybe this somehow broke the system but as I said without this command problem was the same. On ver. 139 all was OK, unfortunatelly I deleted that revision and I cannot find it anymore to download and test.

[edit1]
I've just red last post. I will do within few minutes and revert.

[edit2]
BINGO!
At the first moment I got:

Code: Select all

root@DietPi:~# apt-get install -y libraspberrypi-bin
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
libraspberrypi-bin is already the newest version.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 1 not upgraded.
so I ran:

Code: Select all

apt-get remove libraspberrypi-bin
and then ran all your commands, I shut system down waiting for 5 minutes before pulling the plug out. Started system and... viola!
Clipboard03.png
Thank you for your help!
User avatar
Fourdee
Site Admin
Posts: 2788
Joined: Tue Feb 06, 2007 1:36 pm

Re: Can not enable Camera Module

Post by Fourdee »

samezrp wrote:and then ran all your commands, I shut system down waiting for 5 minutes before pulling the plug out. Started system and... viola!
Excellent, thanks for letting us know. We'll get this patched for our next update (v142).
If you find our project or support useful, then we’d really appreciate it if you’d consider contributing to the project however you can.
Donating is the easiest – you can use PayPal or become a DietPi patron.
Post Reply