Page 1 of 1

No Audio from USB DAC

Posted: Wed Feb 17, 2021 2:21 pm
by Antod10
Hi! I'm trying to connect a Qudelix 5k USB DAC to my Pi4 running DietPi 6.34.3, LMS and SqueezeLite, but i get no sound from it.

I have tried to change the sound-card to usb-dac from audio settings but can't get it working

Re: No Audio from USB DAC

Posted: Fri Feb 19, 2021 6:36 pm
by Antod10
Any help please?

Re: No Audio from USB DAC

Posted: Fri Feb 19, 2021 6:57 pm
by MichaIng
Does the following show the DAC? aplay -l
And do you head something when running: speaker-test
Sometimes sound cards come muted by default, please have a look into alsamixer and raise sound levels or toggle mute switches.

Re: No Audio from USB DAC

Posted: Fri Feb 19, 2021 11:04 pm
by Antod10
1) Yes, it shows up
2) I got this messagges:
Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels
Using 16 octaves of pink noise
Sample format not available for playback: Invalid argument
Setting of hwparams failed: Invalid argument
3) Volume is fine

I saw that after choosing the card in dietpi-config and rebooting, LMS won't even start play the song

Re: No Audio from USB DAC

Posted: Fri Feb 19, 2021 11:41 pm
by MichaIng
Please try to enable the conversion plugin in dietpi-config > Audio Options.

Re: No Audio from USB DAC

Posted: Sat Feb 20, 2021 8:38 am
by Antod10
Thanks, now works fine!

Re: No Audio from USB DAC

Posted: Sat Feb 20, 2021 2:05 pm
by MichaIng
Great to hear, so it was quite worth it to add this feature with last DietPi version 8).